петък, 23 октомври 2015 г.

Трети ден - 7 октомври

Третият ден от нашето пребиваване в Церн запозна с посещение в каверната на CMS. Това е експериментът, в който работят най-много българи. За него беше и вчерашната лекция на професор Захариев и българския опит.
Наши гидове са Иван Глушков, Георгиус Анчев, Пламен Яйджиев. Придвижваме се с автобуса и всички получаваме баджове "VISITOR"; Computing Group, разделяме се на групи и влизаме.

Попадам отново в групата на Иван Глушков и го слушам с интерес - за радиацията, за съхраняване на данните, за работата на контролния център и какво означават данните на всеки монитор. Виждам мартеница в контролния център на експеримента и ми става повече от приятно.



Очакват ни изненади, спускаме се с асансьор долу, в каверната. Мисля, че на български се казва шахта. Имаме каски, направен ни е инструктаж  или по-скоро ни бе разказано как действа системата за защита.


И понеже не можем да влезнем в него, се снимаме пред неговото изображение. Влизането става само когато ускорителя не работи!































Вълнувам се, все пак съм миньорска дъщеря и имам някаква представа за това, какво се случва под земята :).
Гледаме филмче за самия детектор, споделям линка тук. Има и БГ субтитри.
Филм за LHC и CMS

Следват лекции на тема "Сгради за конструиране на детектори и системи за дистанционно наблюдение на персонала" представена от инж. Димитър Младенов и "Ядрена електроника – ежедневни предизвикателства", представена от Георги Митев.
Ще се опитам да споделя за системите за дистанционно наблюдения, по които работят учените от екипа на инж. Димитър Младенов в IdeaSquare.
Екипът на IdeaSquare освен технологиите за използване на роботи при сервизни роботи в опасни среди и иновации, търси начините за генериране на нови идеи и работи върху концептуални прототипи в отворена среда , свързани с разработка на нови социално значими за обществото продукти, а това е безспорно доказателство как науката може да работи за хората и в полза на обществото.

След бърз обяд отиваме в Женева. Надявам се да я открием.

Посещаваме двореца на нациите. Виждаме музея на червения кръст и столът на Автобусът ни спира до градинката с монумента Брауншвайг- мавзолей на брауншвайгския херцог, починал в Женева през 1873 г. и завещал на града цялото си. Снимаме се и    правим разходка около женевското езеро. Отново снимки пред  статуята на Сиси, пред цветния часовник и фиксираме с фотоапаратите си   фонтана Же д'О, чиято водна струя е с височина 140 метра.. Тръгваме за стария град. Наистина водата от фонтаните в Женева се пие. Посещаваме Катедралата Сен Пиер, но не се изкачихме на двете кули, от които се открива прекрасна гледка / ще го установя само след два дена/. 

Виждаме как Рона се влива е езерото когато минаваме по  пешеходен мост и се отзоваваме на  другата страна на езерото. Спирката ни е в мол и целта е да закупим ШОКОЛАД.
След великото пазаруване се отправяме към хотел "Edelweiss", Place de la Navigation, опитваме прочутото ФОНДЮ и се наслаждаваме на изпълненията с алпийски рог.
Назабравимо! Благодарности за организаторите на прекрасния ден и чудесната вечер!




Фонтанът Же д'О

Прочутото фондю изглежда така

Езерто и неговите обитатели

Няма нужда от надпис - ясно е :)

Дворецът на нациите