понеделник, 19 октомври 2015 г.

Първи ден - 5 октомври

Първият учебен ден започна в сграда 4, трети етаж, зала 6 от 8:30. Между другото, държа да кажа, че всички участници в курса получихме карта на градчето Церн. Всяка сграда си има номер. Номерата на сградите не са последователни, а са на базата на построяването им. Свързани са с коридори и на човек му трябва време да се ориентира сам. Така че на първо време разчитахме изцяло г-жа Свежина Димитрова, която беше наш гид през цялото време и ни помогна да бъдем точни и коректни при изпълнение на програмата.
Участниците в курса бяхме приветствани с "добре дошли" от директора на образователния център Rolf Landua.





Самата програма, нейните идеи за провеждането, организациите и специалистите, работили за нейната реализацията бяха коментирани от професор Роман Захариев, БАН, ИНСТИТУТ ПО СИСТЕМНО ИНЖЕНЕРСТВО И РОБОТИКА


От 9:00 нашето обучение продължи с интересна и подробна лекция д-р Светломир Ставрев (Церн), насочена към представяне мисията на ЦЕРН.
Научихме, че :
CERN е основан през 1954 от 12 европейски страни;
Днес страните членки са 21. България става официална страна, член на CERN 11 юни 1999г. Получавайки този статут, много българи ( физици, инженери, софтуерни специалисти и др.) получиха възможност да работят в CERN и да дадат своя принос в изследователските дейности. Участници по проекти, изпратени от български университети и научни институти, активно участват в различни експерименти и програми за обучения.
Статистиката от 2014 година показва следния брой българи, участващи в различни дейности на Церн:
Служители на CERN - 12
Млади специалисти – 7
Асоциирани сътрудници - 6
Студенти и докторанти - 3
Летни студенти - 2
Участници по проекти (users) - 75
Проблемите върху които се работи са свързани с:
1.Наука: разширява границите на познанието
Примери - тайните на Големия Взрив…как е изглеждала материята в първите моменти от съществуването на Вселената ?
2.Нови технологии за ускорители и детектори
Информационни технологии – Уеб (WWW) и GRID
Медицина – диагностика и терапия
3.Образование: обучава бъдещите учени и инженери
4.Сътрудничество: обединява хора от различни страни и култури
Лекторът разви мисиите подробно, разказа ни изследванията и откритията, които се правят тук. Разбрахме, че се търсят отговори на въпросите:

- Какво е маса? Как е придобита? Защо някой елементарни частици нямат маса?
- От какво е направена 96%от Вселената (тъмна материя/енергия)?
- Фаворитизация на природата… защо няма анти-материя?
- Как е изглеждала материята в първите мигове от създаването на Вселената?
Научихме за пуска на Големия Адронен Колайдер (LHC), един от най-големите и глобални научни проекти, който е най-вълнуващата и повратна точка във физиката на елементарните частици и различните видове детектори, без работата на които не би могло да се изследват частиците, който се сблъскват при ускоряването им.
Получихме толкова много информация, че аз даже се запитах, дали ще успея да разбера всичко, което ми предстои.

Нашето обучение продължи с темите"Въведение във физиката на елементарните частици, въведение в ускорителите и тяхното бъдеще" и "Въведение в детекторите", атрактивно поднесени от Пламен Яйджиев. Имахме удоволствието да научим за "Откритието на Хигс бозона", поднесена ни от невероятния професор Леандър Литов. Бих искала да го чуя отново. 



Приключихме към 13:00 и отидохме до Франция, за да си купим нещо за храна.
Занятията след обяда започнаха в 14:00 и бяхме разделени на 2 групи.
Групата, в която аз попаднах бе изцяло от инженери и първоначално се почувствах малко в не свои води. Но попадайки в S'Cool LAB и оставяйки се в ръцете на Александър Христов бързо преодолях притеснението и участвах активно в експеримента с камерата на Уилсън (мъглинна камера). С нейна помощ с интерес наблюдавах алфа и бета частици и следите, който те оставят, като преминават през нея.

Впечатляващи са и правилата за работа в S'Cool LAB-а:
През останалото време посетихме Микрокосмос. Това е музей на физиката на елементарните частици, в който са изложени макети на детектори, макет на тунела на Големия Адронен Колайдер, оборудвания от стари експерименти, голяма част от UA1 детектор, който е помогнал да бъдат открити W и Z бозони.
За съжаление, емблемата на Церн - кълбото с размери 27 метра височина и 40 метра в диаметър ( с размер на купола на Свети Петър в Рим) е в ремонт и ще бъде отврен за посетители в началото на 2016г.
Първият ден от курса завърши с посещение на Сихроносинхлотор (SC). Той е построен през 1957 г., е първият ускорител на CERN. И все още е годен за употреба.

След 18:00 часа вместо преглед на деня заминахме за Анеси, прекрасно френско градче, което за съжаление не успяхме да разгледаме добре. Разходката ни бе подкрепена с пороен дъжд. Но упорити, с чадъри в ръце се изкачихме до замъка на хълма, обиколохме малките улички, снимахме се на моста на влюбените, опитахме френското вино (PINOT ROUGE) и хапнахме от френските специалитети (tartiflette savoyard).